Ресторан - підприємство громадського харчування з широким асортиментом страв складного приготування, включаючи рекомендовані та фірмові. Страви, як правило, подаються та з'їдаються на місці в ресторані, але багато ресторанів також пропонують страви на винос та доставку їжі, а деякі пропонують лише винос та доставку. Ресторани сильно відрізняються за зовнішнім виглядом та пропозиціями, включаючи велику різноманітність кухонь та видів обслуговування, від недорогих ресторанів швидкого харчування до сімейних ресторанів із середньою ціною та дорогих закладів класу люкс.
У західних країнах у більшості ресторанів середнього та високого класу подають алкогольні напої, такі як пиво та вино. У деяких ресторанах подають всі основні страви, такі як сніданок, обід та вечеря (наприклад, великі мережі швидкого харчування, закусочні, готельні ресторани та ресторани в аеропортах). В інших ресторанах їжа може бути подана лише один раз (наприклад, у млинців може бути тільки сніданок), або вони можуть подавати їжу двічі на день (наприклад, обід та вечеря). Власник ресторанного бізнесу називається ресторатором; обидва слова походять від французького дієслова restaurer (відновлювати, зміцнювати, годувати). Слід зазначити, що restaurant в американській англійській — будь-яке підприємство громадського харчування взагалі, а не тільки ресторан у звичному розумінні.
Найчастіше великі підприємства (наприклад, готелі) мають свої ресторани, розташовані на їх території, де послуги харчування надаються для зручності мешканців та збільшення потенційного доходу готелю.